‘Dit is de mooiste titel’

Erik van de Leur uit Venray werd afgelopen vrijdag tijdens het congres Fysica op de Technische Universiteit Delft gekroond tot natuurkundedocent van het jaar. De docent van het Blariacumcollege in Blerick is dolblij met de uitverkiezing. “Dit is de mooiste titel die je kunt krijgen”, vertelt Van de Leur enthousiast.

Dit artikel is op 1 juni 2023 geplaatst in de Peel en Maas, het lokale nieuwsblad voor Venray en omgeving.

“De waardering die heb gekregen komt van collega’s, andere docenten en leerlingen en dat is wel heel bijzonder. Ik probeer tijdens mijn lessen iedereen te enthousiasmeren voor de natuurkunde en dat is volgens mij wel gelukt.”

Na een oproep van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV), organisator van de wedstrijd en het congres, werd Van de Leur door zijn collega’s van het Blariacumcollege voorgedragen als potentiële natuurkundedocent van het jaar. “Mijn collega’s hebben uiteindelijk de nominatie geschreven en toen ik hoorde dat ik bij de drie finalisten zat hebben we samen met docenten en leerlingen verschillende filmpjes opgenomen. Het eindresultaat is toen naar de NNV gegaan.”

Tijdens de bekendmaking van de natuurkundedocent van het jaar zat Van de Leur in spanning in de zaal. Of hij had verwacht dat hij zou winnen durft hij niet te zeggen. “Het is een wedstrijd dus je wilt altijd winnen, maar ik wist niet wie de andere twee finalisten waren. Dat krijg je niet te horen dus het is moeilijk om je er een voorstelling bij te maken. Ik heb het vrijdagavond gevierd met een etentje en dinsdag op school was de ontvangst ook geweldig.”

Van de Leur, in Venray onder meer bekend door zijn jarenlange inzet voor Kindervakantiewerk, werkt sinds 2012 in het onderwijs. Daarvoor had hij een industriële baan waar hij zich wel altijd verbaasde over de werking van bepaalde natuurkundige processen. “Ik kreeg in die periode ook een vriendin, we praatten veel, ook over het werk, en uiteindelijk zei ze: ‘Waarom ga je niet het onderwijs in?’ Dat leek mij toen een goede stap en de natuurkunde verwonderde mij altijd al. Diezelfde verwondering wil ik graag overdragen aan de volgende generaties.”

© Peel & Maas Venray