Blariacumcollege heeft de beste natuurkundedocent

Erik van de Leur is verkozen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2023. Op het Blariacumcollege werd de toekenning van de titel feestelijk gevierd met gebak en ballonnen.

Deze reportage komt uit de nieuwsuitzending van Het Nieuws van Omroep Venlo op donderdag 1 juni 2023. De video staat onder deze tekst.

De ‘Natuurkundedocent van het Jaar’ wordt uitgereikt door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. De bekendmaking was afgelopen weekend in Delft.


© Omroep Venlo

Motivatie

‘Mijn lieve collega’s hebben voor mij een voordracht geschreven. De vakjury heeft vervolgens drie finalisten uitgekozen, waaronder ik’, vertelt van de Leur opgetogen. ‘Wij hebben toen een uitgebreide motivatie moeten indienen. Samen met leerlingen, oud-leerlingen en docenten. Zij hebben daarin aangegeven, waarom ik het zou moeten worden.’ Dat pakte voor de docent van het Blariacumcollege goed uit, want Van de Leur kwam als winnaar uit de bus.

Andere werkvormen

‘Ik probeer altijd gebruik te maken van andere werkvormen. Alles wat om ons heen gebeurt heeft met natuurkunde te maken. Dat probeer ik samen met leerlingen te bekijken en vervolgens te bedenken wat we daarmee kunnen. Dat vind ik super leuk, om die kinderen enthousiast te maken voor het vak.’ Zijn leerlingen zijn dan ook erg over hun docent te spreken. ‘Zijn presentaties zijn grappig en hij laat altijd veel filmpjes zien over de onderwerpen,’ zegt Isis van Kuijk uit 4 VWO. ‘We bespreken ook vaker de dagelijkse dingen waardoor het motiveert om mee te doen in de les.’ Op de vraag of de prijs terecht is, knikt ze overtuigd ja.

© Omroep Venlo